Prin Alba – Cetatea Coltesti…

Dintre toate judetele Transilvaniei preferatul meu este Alba (dupa Sibiu, evident). Nu ai cum sa nu indragesti Alba, iar daca nu ma credeti va dau si cateva motive:

  • La Alba Iulia au avut loc doua din evenimentele-cheie ale istoriei romanilor: Unirea Tarilor Romane (1599) si Marea Unire (1918). De Alba se leaga mari nume ale istoriei: Mihai Viteazu, Avram Iancu, Regele Ferdinand…si multi-multi altii:). O plimbare printre zidurile cetatii in stil Vauban e o fascinanta calatorie in timp…

  • Natura e uimitoare; mereu port in minte imaginea crestelor domoale ale Apusenilor, stancile abrupte ale Trascaului, spectacolul Cheilor Valisoarei, si-atatea altele;

  • La tot pasul te intampina catedrale, cetati sasesti, castele unguresti, sate pitoresti – simbol al multiculturalismului transilvanean!

  • Alba nu se adreseaza numai iubitorilor de turism cultural; este ideala pentru alpinisti, biciclisti, pescari, motociclisti, iubitori ai sporturilor extreme;

  • E un judet micut, cu infrastructura buna si distante accesibile.

Am multe locuri preferate in Alba, una dintre ele  este zona Coltesti-Rimetea, in inima muntilor Trascau.

Cetatea Coltesti

Cetatea Coltesti
Cetatea Coltesti

O zaresti de cum intri in Coltesti cocotata pe un varf de munte; din centrul satului o ulita neasfaltata si usor in panta te duce pana la poalele muntelui. De acolo, pe jos, dupa vreo 30-40 minute de urcare printre terase, maracini, santuri si bolovani, ajungi  la ruinele cetatii.

Povestea ei incepe undeva la sfarsitul secolului XIII cand a fost construita ca adapost si punct de aparare impotriva navalitorilor. A apartinut familiei nobiliare Thoroczkay, contele fiind renumit in zona pentru avutia sa si colectia de vinuri nobile. Povestea cetatii este una zbuciumata cu lupte, razvratiri, intrigi, varsare de sange. Una dintre legende vorbeste despre un tunel care ar comunica cu o alta cetate aflata la 4 km distanta, adapost in timpul invaziilor. Se spune ca insasi fiica contelui Thoroczkay, speriata in timpul unui atac si crezandu-si tatal mort, s-ar fi aruncat de pe zidurile cetatii. Intristat, tatal sau a astupat toate intrarile in tunel cu exceptia uneia, pe care doar el o stia..

Dupa moartea contelui multi curiosi au incercat sa gaseasca intrarea in tunel pentru a ajunge la colectia de vinuri si bogatiile ascunse. Indrazneala lor le-a adus pieirea iar tunelul ramane si azi un mister…

Cetatea a fost distrusa in 1713 la ordinul Casei de Habsburg; o data cu ea a disparut si familia nobiliara Thoroczkay, pedepsita pentru ca s-ar fi opus anexarii Transilvaniei. Timpul a trecut nemilos peste ziduri iar astazi au mai ramas doar niste ruine care intregesc, insa, spectaculozitatea peisajului.

O posibilitate de acces este dinspre Aiud, prin Cheile Valisoarei – un adevarat spectacol peisagistic; se intind pe o lungime de aprox. 2 km, varful cel mai inalt ajungand la 779m. Pasionatii de natura si aventura ar trebui sa stie ca peretii masivului adapostesc aproape 30 de pesteri, unele dintre ele greu accesibile.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s