Un pic din viaţa la stână

 

Stana in Cindrel
Stana in Cindrel

Suntem în apropierea datei de 23 aprilie – o dată importanta în calendarul pastoral al mărginenilor. E Sf. Gheorghe sau Sângeorzul, e ziua în care începe primăvăratul. Mărginenii îşi pregătesc stânele pentru urcatul la munte. De Sf. Gheorghe se măsoară laptele, se face un fel de evaluare a cantităţii de lapte şi se va stabili raportul de produse pe care le va primi fiecare stăpân de la stână. Se spune că Sf. Gheorghe e protectorul turnelor şi ciobanilor, el e cel ce-i păzeşte de furtuni şi animale sălbatice.
Primăvăratul durează până la Sf. Constantin şi Elena (21 mai) iar oile pasc în perioada aceasta mai mult în jurul satului. Când începe văratul urcă la munte, în zona păşunilor alpine. Oile rămân sus la munte până de Sf. Dumitru (26 octombrie) când are loc întorsu’ oilor – se desfac stânele, oile vin la vale, se fac plăţile…Printre ciobani umblă vorba că, la Sf. Gheorghe se-ncaieră cânii, la Sf. Dumitru se-ncaieră stăpânii:))

Cioban din Jina
Cioban din Jina

Interesant este că fiecare localitate îşi are propriile tradiţii şi obiceiuri legate de organizarea stânei, mulsul oilor, preparatul lactatelor. Oricum, brânza, untul şi toate celălalte delicateţuri sunt la fel de bune peste tot:).

Sf. Gheorghe e considerat un apărător al ciobanilor dar şi un simbol al renaşterii naturii după o iarnă lungă şi grea. In mai multe localităţi din Mărginime oamenii au obiceiul de a pune ramuri de fag pe la porţi pentru a feri casa de necazuri.

Păstoritul transhumant a fost mereu o îndeletnicire de bază a mărginenilor: văratul la munte, iernatul în afara satului. Prin secolele 17-19 transhumanţa se întindea până în Basarabia, Crimeea, Peninsula Balcanică. Astăzi, deşi păstoritul a rămas o ocupaţie de bază, transhumanţa s-a restrâns considerabil. Mai sunt apoi şi noile reguli europene care îi îngrădesc destul de mult…

Coliba la munte
Coliba la munte

 

O vizită în judeţul Sibiu include, evident, o vizită în Mărginimea Sibiului (Sibiel, Fântânele, Orlat, Gura Râului, Răşinari, Sălişte, etc). Am organizat adesea şi vizite la stâne…Astea da, atracţie atât pentru străini cât şi pentru români. Ce poate fi mai plăcut decăt o drumeţie relaxantă pe potecile Cindrelului (suficient cât să-ţi facă poftă de mâncare), apoi o vizită la o stână autentică cu miros de oaie şi vaci (mulţi ciobani îşi urcă toate animalele la păşune pe perioada verii). Si dacă vizita se încheie cu un bulz pe jar şi o cană de apă rece de izvor…drumeţia e desăvârşită!

Ciobanii nu-s prea vorbăreţi din fire (citeam la un moment dat că e în natura lor genetică…secole de-a rândul au fost progoniţi şi au bătut drumuri lungi şi periculoase; orice vorbă nelalocul ei le putea pune viaţa în pericol). Dar, dacă eşti curios, vei afla de la ei lucruri fascinante, poveşti de viaţă mai captivante decât filmele.

Dar, pentru a descoperi cu adevarat viata la munte trebuie sa faci neaparat o vizita la stana!
Pentru mai multe detalii vizitati-ne pe: www.transylvania-guide.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s