Cu rachetele pe zapada:)

Rachete pe zapada

Acum vreo 2 ani scriam despre o activitate de iarna care e tot mai cautata (daca zapada ne permite) – plimbare pe rachete de zapada. Daca tot avem zapada anul asta reiau putin subiectul, poate va staneste interesul si cheful de-o tura:)

Ce sunt rachete de zăpadă?

Rachetele de zăpadă sunt nişte accesorii (unii le numesc şi încălţări) ce sunt folosite de oameni pe timp de iarnă, pentru a se deplasa şi pentru a rămâne la suprafaţa zăpezii. Prin construcţia şi forma lor ele distribuie greutatea unei persoane pe o suprafaţa mai mare în zăpadă, permiţând astfel persoanelor să rămână la suprafaţă. Au fost inventate în urmă cu circa 4000-6000 de ani,   încă de pe vremea eschimoşilor, a locuitorilor din Asia Centrală şi Nordul Americi, unde în urma căderilor abundende de zăpadă, aceştia erau nevoiţi să improvizeze niste ”tălpi” pentru a se deplasa prin zăpada mare şi pentru a nu rămâne blocaţi în adăposturile lor.

Aceştia, pentru a traversa lacuri îngheţate (în vederea pescuitului la copcă) sau a merge la vânătoare, au fost nevoiţi să improvizeze aceste rachete (sub forma cea mai apropiată de rachetele de tenis) pe care le legau de talpa încălţămintei de la acea vreme şi se deplasau fără a se afunda în zăpadă.

Snowshoeing in Cindrel
Snowshoeing in Cindrel

Sunt cunoscute trei tipuri de rachete:

Rachete de zăpadă pentru alergare sau aerobice, folosite de alergători sau de persoanele mai active dornice de a face sport:)

Rachete de zăpadă pentru recreaţie, folosite de pasionaţii de drumeţii de câteva ore cu dificultate redusă – astea parca-s mai ok, nu?:))

Rachete pentru mountaineering, folosite de montaniarzi, cătărători, alpinişti sau pasionaţii de ture extreme, acestea având în plus ca dotare scăriţele aflate in partea din spate a legăturii, pentru diverse înclinaţii ale pantei.

Mărimea rachetelor de zăpadă diferă de la fiecare tip de rachetă în parte şi mai ales în funcţie de greutatea şi înălţimea celor care le folosesc.

Mersul pe rachete de zăpadă (snowshoeing) nu este chiar un sport dar poate fi luat ca atare şi poate fi practicat atât de persoanele care sunt iubitoare de drumeţii scurte sau lungi, uşoare sau dificile, cât şi de sportivi sau alpinişti. Orice persoană care merge iarna prin zăpadă poate învăţa foarte repede să se deplaseze cu rachetele de zăpadă.

Pentru a merge pe rachete de zăpadă, pe lânga acestea mai ai nevoie de următorul echipament: bocanci de iarnă, parazăpezi, beţe de trekking (care ajută la echilibru) dar şi pantaloni, geacă, căciula, mănuşi, ochelari de soare şi rucsac.

Transylvania-Guide Sibiu (adicatelea eu si colegul meu – Iulian Panescu, ghid montan autorizat) organizăm ture montane pe rachete de zăpadă în munţii Cindrel, Lotru, Făgăraş, Trascău, Latoriţei, Piatra Craiului, Bucegi, Piatra Mare şi Retezat, cu durată de la câteva ore la maxim 7 zile şi cu alegerea traseului adecvat în funcţie de pregătirea fizică a turiştilor.

Nu va faceti griji pentru echipament! Va punem la dispozitie 24 de perechi de rachete şi  26 de perechi de beţe de trekking.

Ne vedem la munte?

 

Adela Dadu: 0743 377969
Iulian Pănescu: 0726 687656
E-mail: transylvaniaguide.sibiu@gmail.com
www.transylvania-guide.com

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s