„Fuga Lolelor” de la Agnita

Prezenţa saşilor în Transilvania timp de mai bine de 8 secole a marcat, evident, cursul istoric al regiunii, patrimoniul construit, cultura, tradiţiile, gastronomia. După anii ’90 odată cu exodul în masă al saşilor în Germania, o bună parte din tradiţiile lor au dispărut.

La fel s-a întâmplat şi cu festivalul “Fuga lolelor”. După ce mulţi ani a fost dat uitării, în 2007 obiceiul a fost inclus în programul „Sibiu – Capitala Culturala Europeană”. A fost un eveniment de succes care a atras prezenţa inclusiv a saşilor plecati in Germania. Un an mai târziu s-a înfiinţat Asociaţia “ Breasla Lolelor ” din Agnita cu scopul de a promova acest obicei – interesat e că, din cei peste 150 membri, majoritatea sunt români doritori de a păstra tradiţia.

Fuga Lolelor
Fuga Lolelor

Povestea Lolelor

Se spune că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Când tătarii au atacat şi asediat cetatea Agnita, de frica unei morţi sigure, câţiva luptători s-au repezit să deschidă porţile cetăţii. Văzând asemenea necaz Ursula, fiica unui blănar din localitate, s-a deghizat într-un costum  din pânză albă pe care erau cusute multe bucăţi de zdrenţe de culoare neagră si, cu o mască demonică acoperindu-i chipul, a ieşit din cetate  pocnind din bici şi talangi. Speriaţi de creatura „malefica”, tătarii au fugit mâncând pământul:). Astfel, cetatea a fost salvată şi agniţenii au început să sărbătorească ziua Ursulei, cunoscută sub denumirea de „Urzelntag”.

În secolele 17-18, obiceiul lolelor s-a transformat într-un obicei strâns legat de tradiţia înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Alaiul era însoţit de lole – personaje caraghioase care protejau lăzile de vecinătate.

Din 2008, acest festival se organizează an de an la Agnita, la sfarsit de ianuarie-inceput de februarie (anul acesta, 31 ianuarie). Personajele tradiţionale ale alaiului de astăzi reamintesc de vechiul obicei care aparţinea meşteşugului breslelor şi a vecinătăţilor din aceea vreme.

Fuga Lolelor
Fuga Lolelor

Obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade conduse de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copii – simbol al îngerilor păzitori. Urmează breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezintă publicului meşteşugurile tradiţionale, şi personajele sale specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei (Siebenburgen) apoi lolele aleargă pe străzi pentru a alunga spiritele rele cu pocnete de biciuri şi zgomot de tălăngi. Dacă stai lângă ele îţi dai seama de ce au fugit tătarii fără să mai privească înapoi:). Trecatorii care le recunosc sunt recompensati cu o gogoasa delicioasa!:)

Dacă nu aveţi timp acum, programaţi-vă pentru anul viitor un city-break la Sibiu şi Agnita la „Fuga Lolelor”, nu veti regreta!

Programul evenimentului il gasiti pe http://www.breaslalolelor.ro/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s