Aţi auzit de Fântânele?

Deasupra satului Fantanele
Deasupra satului Fantanele

In preajma sărbătorilor, în general, toată lumea vorbeşte despre pensiunile din Mărginimea Sibiului. Prea puţini ştiu, însă, ce este de fapt Mărginimea Sibiului. Sunt 18 sate tradiţionale româneşti ce se întind de-a lungul munţilor Lotru şi Cindrel de la Boiţa (cu toţii aţi trecut prin Boiţa venind pe Valea Oltului spre Sibiu) şi Jina…Aţi auzit de Jina, nu?:))

Dar de Fântânele aţi auzit? Ei, nu aţi auzit prea multe deşi e la doar 1-2 km de Sibiel. E un satuc ascuns după dealuri ce a reuşit să îşi păstreze atât de bine pitorescul şi autenticitatea (are mai puţin de 300 de locuitori). Tocmai din acest motiv, în urmă cu câţiva ani, Fântânele a fost inclus pe lista celor 15 sate “premium” ale judeţului Sibiu în cadrul unui proiect de conservare a patrimoniului architectural. Restul de 14 sate sunt toate săseşti:))

Fântânele e ideal pentru o plimbare relaxantă iar dacă ajungeţi în zona să ştiţi că pe una din crestele care înconjoară satul, se află o poiană întinsă care poartă numele de „Platoul Augur”. Legenda spune că aici se găsea un sanctuar din stâlpi de stejar, unde veneau dacii pentru a aduce rugăciuni zeului Zamolxe (de altfel, în munte departe ascuns, între Sibiel şi Fântânele, se pot vedea şi azi ruinele unei foste cetăţi dacice, lăsată pradă paraginii, din păcate).

După cucerirea Daciei de către romani, sanctuarul dacic a fost distrus, iar pe locul lui a fost înălţat un altar unde preoţii romani, “augurii”, aduceau jertfe zeilor şi făceau preziceri.

Fantanele
Fantanele

 

La fel ca toţi mărginenii, locuitorii din Fântânele s-au ocupat cu oieritul (au ajuns în transhumanţă până în Rusia şi Caucaz) şi pomicultura (exportau mere în Europa încă din secolele 18-19). Au ştiut să facă bani, şi-au ridicat gospodării trainice, biserică şi şcoală.

La Fântânele e frumos indiferent de anotimp – totuşi v-aş recomanda vara când livezile sunt încărcate cu mere şi prune delicioase!:) E frumos şi iarna, nu are rost să descriu, fotografiile vorbesc de la sine:)

Oricum dacă ajungeţi la Sibiel, abateţi-v­ă 15 minute şi în Fântânele, o să vă placă, promit!

In zona se pot vizita: biserica fortificată de la Cristian, mânăstirea de la Orlat, Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel. Se pot organiza şi numeroase drumeţii  (7-8 ore/ grad mediu şi uşor de dificultate)

Mai multe detalii: www.transylvania-guide.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s