Traditii de Pasti in judetul Sibiu

In multe dintre localitatile sibiene vechile traditii s-au pastrat si astazi; in majoritatea gospodariilor, in Joia Mare continua traditia vopsirii oualor. Acestea sunt colorate natural cu culori obţinute din coji de ceapă, sfeclă roşie, varză roşie, spanac.

Vinerea Mare este zi de post negru si de priveghi; se spune ca nu e bine sa pui mana pe cuie sau ciocan si nu e bine sa folosesti otet – toate acestea aduc aminte de jerta lui Isus. Seara, intreaga comunitate merge la biserica la slujba „Prohodul Domnului” – sau Inconjorul bisericii asa cum il stim multi.

Sarbatoarea Pastilor, Sibiu
Sarbatoarea Pastilor, Sibiu

Sambata la miez de noapte se aud clopotele in intregul sat. Cu lumanari in mana oamenii se indreapta spre biserici pentru marele praznic. De obicei acestia lasa luminile aprise acasa, semn de priveghere. Dupa slujba de Inviere, in unele localitati oamenii merg si la cimitir cu flori si lumanari aprinse.

Slujba de Inviere -Sibiu
Slujba de Inviere -Sibiu

Sibiul, ca destinatie multiculturala, a preluat multe din obiceiurile si traditiile sasesti, o buna parte din ele pastrate si astazi. De exemplu, traditia impodobirii pomului cu oua. Ceremonialul e asemanator cu cel al bradului de Craciun, cu deosebirea ca globurile sunt inlocuite cu oua, iar bradul, format din crengute inflorite, este atent aranjat intr-o vaza. Oul crud este golit de continut prin doua orificii facute cu un ac de cusut la capete; prin suflare, galbenusul si albusul sunt eliminate si astfel ramane doar coaja oului. Prin orificii se trece un fir cu ată, ce se innoadă apoi la un capat iar oul poate fi agatat – asta, bineinteles, dupa ce a fost frumos colorat si desenat.

In a doua zi de Pasti, baietii din Ardeal merg „la stropit”. Acest obicei se mai practica si in Banat si Bucovina. Baietii poposesc la casele fetelor si, alaturi de urarea Hristos a Înviat!, cer permisiunea de a stropi fata pentru a-i merge bine tot anul. Acestia sunt cinstiti cu oua rosii si prajituri. Initial stropitul se facea cu apa – mai apoi fiind inlocuit cu parfum sau apa de colonie (un fel de simbol al purificarii si fertilitatii).

Indiferent unde veti fi de Pasti, bucurati-va de minunea Invierii!
Transylvania-Guide Sibiu va ureaza Sarbatori fericite!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s